Uusimaa

Uusimaa on Suomen helmi

Metropolimaakunta onkin valtakunnallisesti vahva elinkeinoelämän, kulttuurin ja korkean osaamisen keskus. Tänä päivänä Uusimaa on myös vahvasti kansainvälinen maakunta
Monimuotoisuus on seutumme rikkaus. Meiltä löytyy urbaania sykettä ja saariston karua kauneutta sekä maaseudun rauhaa. Uudeltamaalta löytyvät niin pääkaupunkimme Helsinki, kuin Suomen eteläisin kaupunki Hanko. Itä-Uusimaa liitettiin maakuntana vuoden 2011 alusta Uudenmaan maakuntaan.

Alue on kaksikielinen kulttuurimaakunta. Sieltä löytyy suomen vanhin rakennuskanta, vanhoja kaupunkeja, jokilaaksot, rannikko, saaristo ja maaseutu. Lisäksi itäisellä Uudellamaalla on suuri määrä matkailutoimintaa harjoittavia kartanoita, kulttuuritapahtumia ja vapaa-ajanasuntoja. Uudenmaan lukuisat kaupungit ja kunnat ovat tutustumisen arvoisia ja niistä löytyy matkailijalle todellisia helmiä.

Kuntien matkailusivuja:
Espoo

Hanko

Helsinki

Hyvinkää

Kirkkonummi

Lohja

Loviisa

Mäntsälä

Nurmijärvi

Porvoo

Raasepori

Sipoo

Tuusula-Järvenpää

Vantaa

Vihti

Kartta www.Uudenmaanliitto.fi

Maakuntalintu

Mustarastas (Turdus merula)

Mustarastas on melko uusi tulokas Suomen linnustossa. Vielä 1900-luvun alussa se oli meillä vielä varsin harvinainen lintu, joka esiintyi vain Etelä-Suomen rehevimmissä lehdoissa.Sittemmin mustarastas on levinnyt koko Etelä- ja Keski-Suomen alueelle. Kanta on erityisen tiheä Uudellamaalla, missä se viihtyy myös asutuksen lähistöllä.Mustarastas laulaa sointuvia huiluääniä enimmäkseen aikaisin aamulla ja myöhään illalla. Esiintymistiheytensä ja tunnistettavuutensa takia mustarastas sopii hyvin Uudenmaan maakuntalinnuksi.Uudenmaan monimuotoinen luonto tarjoaa maakunnan nimikkolinnulle runsaasti erilaisia pesimispaikkoja, mikä takaa osaltaan lajille hyvät tulevaisuudennäkymät.

Maakuntakukka

Valkovuokko

Uudenmaan maakuntakukka on valkovuokko. Valkovuokko tuo kevään. Se kukkii touko-kesäkuussa laajoina, kauniina kasvustoina. Valkovuokko kasvaa noin 10 – 30 senttimetrin korkuiseksi. Valkovuokko viihtyy lehdoissa ja lehtomaisissa tuoreissa metsissä. Kasvi on myrkyllinen.


Maakunnan makuja: Runebergin torttu

RUNEBERGIN TORTUT

200 g voita 2 dl luomusokeria 2 kpl luomukananmunaa

2 dl pähkinärouhetta 2.5 dl korppujauhoja 2 dl luomuvehnäjauhoja

1.5 tl leivinjauhetta1 dl punssia

Pinnalle vadelmahilloa

1.5 dl tomusokeria 0.5 rkl vettä 1 tl sitruunamehua

Vaahdota pehmeä voi ja sokeri. Lisää munat yksitellen vatkaten. Sekoita pähkinärouhe ja jauhot keskenään. Lisää taikinaan ja sekoita punssi sekaan viimeiseksi. Nostele ruokalusikalla taikinaa isoihin muffinivuokiin siten että taikina täyttää 3/4 vuoasta. Paina sormellataikinan keskelle syvennys ja lusikoi vadelmahilloa koloon. Paista uunin alatasolla 200oC 15-20 minuuttia. Jäähdytä. Sekoita tomusokeri veden ja sitruunamehun kanssa notkeaksi tahnaksi. Lisää tarvittaessa nestettä. Valuta lusikalla koristeita jäähtyneiden torttujen päälle.