Pohjois-Pohjanmaa

Pohjois-Pohjanmaa on ilmeiltään elävä ja vaihteleva, monimuotoinen maakunta. Lännessä komeat pohjalaiset lakeudet. Suurimmat kaupungit ovat Pohjanlahden rannikolla. Itään päin suunnistettaessa maisemat muutt uu nopeasti . Ensin kumpumaisiksi muotoutuva maa kasvaa jylhiksi vaaroiksi ja lopulta tuntureiksi. Koillisessa sijaitsevat myös monipuoliset matkailukeskukset retkeilyreitteineen, hiihtolatuineen ja laskettelurinteineen.
Vuodenaikojen vaihtelu on kiehtovaa ja äärimmäistä. Kun juhannusaurinko lämmittää maakunnan pohjoisosaa vuorokauden ympäri, kertoo keskitalven aurinko olemassaolostaan vain pienellä valonkajolla taivaanrannassa.
Oulu on Pohojolan pääkaupunni – takkuulla kokemisen ja näkemisen arvonen.

Mutta käy kattomasa,ihimettelemistä riittää naapurikunnisaki. Pysytnä Oulusa tai lähetnä ilimansuuntaan eli toiseen, on valinta varmasti oikia.

Idyllinen Hailuoto on ainutlaatuinen rikkaan luontonsa ja hyvin säilyneen talonpoikaisen rakennuskantansa ansiosta. Haukiputaalle kannattaa varata mukaan parhaimmat uistimet. Kiimingin maisemat hivelevät silmää. Koitelin ainutlaatuinen koskialue ja Kiiminkijoen varren perinteiset kylämiljööt vievät matkailijan sydämen mennessään.Liminganlahdella on Suomen arvokkain ja kansainvälisesti tunnettu lintuvesi. Rokualle ehdittäessä avarat niityt muuttuvat erikoisiksi jäkäläkankaiksi ja vaaramaisemiksi. Kuusamossa Matkailukeskus

Karhuntassu on mainio käynti kohde kaikkina vuodenaikoina. Saman katon alla sijaitsevat Kuusamo Info, Ruka-Kuusamo alueen keskusvaraamo FinFun Ruka ja Metsähallituksen palvelupiste Karhuntassu sekä Hannu Hautala luontokuvakeskus

Oulu on Pohojolan pääkaupunni

Oulu on murre. Oulusta oon ja kehtaan sanua, sannoo avojalakaset oululaiset. Myös ruotsin kielen vaikutus kuuluu edelleen. Olisitko osannut arvata, että Susiteetti eli Seurahuone eli nykyinen kaupungintalo on yhtä kuin societetshuset? Oulu on oululaiset. Pyydäpä koti seudustaan ylpeitä paikallisia kertomaan kaupungistaan. Tai
kertomaan vitsi, sillä huumorintajultaan oululaiset kuuluvat tutkitusti Suomen parhaimmistoon. Oululaisuus on kehittynyt vuosikymmenten kansainvälistymisen, yliopiston ja hyvien kulkuyhteyksien myötä sopivaksi sekoitukseksi. Ja mikä parasta, vieraanvaraiset oululaiset toivottavat tervetulleiksi myös tullista tulleet!

www.visitoulu.fi

www.visitkalajoki.fi


www.kuusamo.fi


www.luontoon.fi

Maakuntalintu

KURKI

Kurki (Grus grus) valittiin vuonna 1985 Pohjois-Pohjanmaan maakuntalinnuksi. Kurki kuvastaa hyvin Pohjois-Pohjanmaan suopitoisuutta.


Maakuntakukka

SUOPURSU

Pohjois-Pohjanmaan maakuntakukka on suopursu. Suopursu on 30-100 cm korkeaksi kasvava pystyvartinen, pensasmainen varpu. Suopursu kasvaa nimensä mukaisesti yleensä soilla, mutta sitä on tavattu myös tundralla.


Maakunnan makuja: Lohipotut ja perunarieska

Lohipotut (Lohikeitto) 6-8 kpl isoja perunoita

1 iso sipuli1,

2 l kalalientäpippureita, laakerinlehti, suolaa

2 dl kermaa

300 – 400 g lohikuutioita

muutama nokare voita ja tuoretta tilliä hienonnettuna

(Voit keittää tillinvarsista ja lohen ruodoista ja päästä kalaliemen.) Kuori ja kuutioi perunat ja sipuli. Keitä ne kalaliemessä mausteiden kera kypsiksi. Lisää kerma sekä lohikuutiot keiton pinnalle kypsymään. Lisää voinokareet. Ripottele pinnalle tuoretta tilliä. Perunarieska 0,5 l keitettyjä perunoita soseena1 tl suolaa200-250 g ohrajauhoja Kuori ja keitä perunat. Soseuta ne. Anna soseen jäähtyä. Lisää suola jajauhot nopeasti sekoittaen vahvaksi taikinaksi. Leivo välittömästi. Jaa taikina 4-8 osaan riippuen siitä, kuinka isoja rieskoja haluat. Pyörittele taikina palloiksi ja kaulitse ohuiksi rieskoiksi. Pistele. Paista heti kuumassa uunissa, kunnes pintaan tulee ruskeita pilkkuja. Sähköuunissa noin 10 minuuttia. Puilla lämmitettävässä uunissa rieskat paistetaan ensimmäiseksi ja paistuvat parissa minuutissa.

Ohjeet laati Soila Hiltunen