Pohjois-Karjala

Kalastelemaan,kanootti reissulle, kulttuurikulkijaksi karjalaisiin kohteisiin?
Tunnetko sotahistorialliset kohteet? Patikkapoluille ja pitkospuille? Uimaan, saunomaan tai kylpylään loikoilemaan? Vai sittenkin herkuttelemaan karjalaiseen tapaan… Tämä kaikki on mahdollista Pohjois-Karjalassa. Pohjois-Karjalassa riittää nähtävää ja koettavaa jokaiselle. Mainittakoon vaikka Kolin kansallismaisema retkeily-,
hiihto- ja laskettelumahdollisuuksineen, Bomban karjalainen kylä Nurmeksessa, Suomen Kivikeskus Juuassa, Outokummun kaivosmuseo, Taitokortteli Joensuussa sekä lukuisat luontonähtävyydet: Luonnonpuistot, kalastusvedet, kanootti reitit, yli tuhat kilometriä vaellusreittejä sekä 1 800 kilometriä lumikelkkareitistöä.

Katso kauas, ihaile maisemia Kolilla – ymmärrät Sibeliuksen musiikin maisemia. Käveleksi Kiteen metsissä ja aistit Nightwishin soundin olemuksen oivallukset. Matkan parasta antia on aina paikallinen ruoka. Karjalaista keittiötä voisi kehua loputtomiin, joten tule itse testaamaan. Karjalanpiirakan tekijöitä löytyy, vatruskat valloittavat, tsupukat ja sultsinat ovat harvinaisempaa herkkua, mutta niitä kannattaa kysellä.Makuelämyksiä saat kun maistelet vaikkapa villisikapaistia, lohikeittoa, makoisia muikkuja, marjoja, sieniä ja vuodenajan herkkuja. Karjalaisesta keittiöstä eivät ideat hevin lopu! Loman tarkoitus on päästä irti arjesta, saada uusia kokemuksia. Poiketa rutiineista, olla erilaisessa ympäristössä. Suomalaisellekin on loman aineksia tarjolla

ihan lähellä — Pohjois-Karjalassa! Vaihda farkut verkkarihousuihin, laita Reinot jalkaan, ota rennosti.

© visitkarelia.fi

Maakuntalintu

Käki on Pohjois-Karjalan maakuntalintu.

Käki on yleinen koko maassa, mutta se yhdistetään usein Karjalaan. Käki on arka lintu ja sitä pääsee näkemään vain harvoin, mutta ääni on kaikille tuttu kukunta. Pesintätapansa vuoksi käkeen on liitetty paljon taruja ja uskomuksia. Käki on Suomessa ainut lintulaji, joka munii toisten lintujen pesiin ja jättää jälkikasvunsa näiden hoidettavaksi. Käen niin sanottu isäntälaji on usein leppälintu. Ulkonäöltään käki tuo mieleen haukan. Käki viihtyy puoliavoimissa maastoissa ja kuivilla mäntykankailla. Ruumiin pituus on hieman yli 30 senttiä.

Maakuntakukka

Karjalanruusu
on Pohjois-Karjalan maakuntakukka. Se kasvaa laajoina pensaikkoina.
Karjalanruusun kukat ovat vaaleanpunaisia ja kiulukat pitkänomaisia.
Suomessa sitä on runsaasti vain Pohjois-Karjalassa ja Pohjois-Savossa.
Sitä tapaa kosteissa lehdoissa ja rehevissä korvissa.


Maakuntaruoka

Yön yli kypsennettyä karitsaa ja berryfect karpalokastiketta

Karitsan lapaa / niskaa / paistia

Öljyä, Timjamia, Suolaa, Mustapippuria

Liha / kasvislientä


Ruskista karitsa joka puolelta pannulla. Mausta liha timjamilla, suolalla ja pippurilla. Laita liha kuumaan lihaliemeen uunin kestävään astiaan ja peitä se kannella tai foliolla. Kypsennä karitsa n. 80-100 asteessa yön yli tai vähintään 4-5 h. Leivinuunin jälkilämmössä tämä onnistuu erittäin hyvin. Kääri kypsät lihat folioon ja anna vetäytyä ennen leikkaamista. Berryfect karpalokastike 4 dl Haudutuslientä2 rkl TomaattipyrettäÖljyä1 dl (punaviini)2 rkl Berryfect-karpalojauhettaTarvittaessa hieman sokeria2-3 rkl Maissitärkkelystä Freesaa eli kuullota tomaattipyree öljyssä. Lisää punaviini ja anna kiehahtaa. Lisää haudutusliemi ja anna kiehua niin pitkään, että kastikkeeseen tulee hyvä ja täyteläinen maku. Sekoita maissitärkkelys pieneen määrään kylmää nestettä ja suurusta kastike nestesuuruksena. Lisää Berryfect karpalojauhe kastikkeeseen. Hauduta vielä n. 10 min. Lisää muutama nokare voita kiillon ja maun vuoksi. Lisäksi: Jorma-ohrattoa ja Berryfect karpaloitua juuriselleriä.