Pohjanmaa

Pohjanmaa on Suomen länsirannikolla sijaitseva, harvinaisen upea maakunta, jonka keskuksena on kansainvälinen ja kaksikielinen, 59 000 asukkaan Vaasa. Maakunnan 16 kuntaa jakautuvat neljään seutukuntaan. Merta, lakeuksia ja metsää. Upea, jääkauden muokkaama saaristo ja uljaita jokimaisemia.
Jäidenlähtö Kyrönjoella, raivokas syysmyrsky Merenkurkussa. Tuhansien kurkien elotanssi Söderfjärdenin pelloilla, teerien syyssoidin aamu-usvaisella nevalla. Merikotka, joka ylväänä liitää tuulten kannattelemana kaupungin yllä. Pohjanmaan luonnonympäristö on todella ainutlaatuinen!

POHJANMAALLA ON VILKAS KULTTUURIELÄMÄ

Kesäteattereita, festivaaleja, lavatansseja ja kotiseutumuseoita löytyy matkailijan tutustuttavaksi. Musiikki, tanssi, taide ja urheilu ovat kätesi ulottuvilla alueen hyvän kulttuuritarjonnan myötä.

Merestä nouseva maa Pohjanmaa nousee sananmukaisesti merestä. Maankohoaminen on ainutlaatuinen luonnonilmiö, joka muokkaa Pohjanmaan rantaviivaa. Maankohoaminen tapahtuu kahdeksan millimetrin vuosivauhdilla ja Merenkurkussa maa kohoaa vielä 100 – 150 metrin verran. UNESCO:n maailmanperintökomitea päätti heinäkuussa 2006 hyväksyä Merenkurkun saariston maailmanperintöluetteloon Ruotsin Korkean Rannikon kanssa. Merenkurkku on Suomen ensimmäinen luonnonperintökohde.

WWW.VISITVAASA.FI


POHJANMAAN KUNNAT
Isokyrö ι Kaskinen ι Korsnäs ι Kristiinankaupunki ι Kruunupyy ι Laihia ι Luoto ι Maalahti ι Mustasaari ι Närpiö ι Pedersöre ι Pietarsaari ι Uusikaarlepyy ι Vaasa ι Vöyri

Maakuntalintu

Tervapääskyllä on tummanruskea, lähes musta höyhenpeite, naamassa vaaleaa sävyä ja kurkku vaalea. Pyrstö on halkinainen ja syvä. Siivet muodostavat auki ollessaan sirppimäisen kaaren. Ruumis on solakka ja jalat pienet, nokka suuri. Viettää suurimman osan ajastaan ilmassa.

Tervapääskyn pituus on noin 17–19 cm ja paino 43 g.

Maakuntakukka

Pohjanmaan maakuntakukka on mesiangervo.

Korkeus: 0,5–1,2 m.

Kasvupaikkoja löytyy:

rantaniityillä, kosteissa lehdoissa, suonlaidoilla ja merenrantapensaikoissa.


Maakunnan makuja: Lämmin toast

Maalahden Limpusta, kylmäsavulohesta ja mädistä 8 kpl Maalahden Limpun viipaletta 8 kpl Isoa viipaletta kylmäsavulohta ½ Sipuli 2 oksaa Tilliä Voita Dijon sinappia Mätiä Smetanaa Mustapippuria

Lado puolet leipäsiivuista työlaudalle ja voitele ne voilla. Laita ilmavastilohet leipien päälle. Leikkaa sipuli ihan ohuiksi siivuiksi ja huuhtele ne hyvin kylmällä vedellä siivilässä. Laita sipulit lohien päälle ja nypi tilliä niiden päälle. Voitele loput viipaleet sinapilla ohuelti toiselta puolelta.Laita viipaleet sinappipuoli alaspäin lohien päälle. Paista leivät kullanruskeiksi ja koristele reilulla lusikallisella smetanaa ja mätiä. Rouhi lopuksi mustapippuria päälle ja viimestele tillinoksalla. Viinisuositus Toastin raa’an sipulin ja voiteluun käytettävä Dijon -sinapin terävyys vievät viiniltä ryhdikkyyttä. Myös kylmäsavulohi vaatii viiniltä aromikkuutta ja runsautta. Seuraksi kannattaa valita kuohuviini, jonka kuplat auttavat viiniä säilyttämään paremmin ryhtinsä.