Päijät-Häme

Salpausselän pohjoispuolelta avautuu Järvi-Suomi. Päijät-Hämeessä on runsaat ja monipuoliset vesistöt; Päijänteestä pieniin metsälampiin. Luonnon, vesistöjen ja vaihtelevan maaston ansiosta maakunta tarjoaa loistavat liikunta- ja ulkoilumahdollisuudet. Monet Päijät-Hämeen kunnat ovat niin suosittuja kesänviettopaikkoja, että väki tuplaantuu suviaikaan. Päijät-Hämeessä on kaikkiaan lähes 25 000 vapaa-ajan asuntoa.

Lahti on kansainvälisestikin tunnettu talviurheilukeskuksena, joka tunnetaan jo vuodesta 1923 järjestettyjen Salpausselän kisojen näyttämönä. Maakunnassa on kaksi merkittävää urheiluopistoa Suomen Urheiluopisto
Vierumäellä ja Liikuntakeskus Pajulahti Nastolassa sekä Messilän laskettelukeskus.

Kulttuuripuolella Päijät Hämeen mainetta on kasvattanut erityisesti Lahden kaupunginorkesterin – Sinfonia Lahden – keräämä kansainvälinen menestys. Orkesterin kotisalina toimii Vesijärven rannassa oleva puuarkkitehtuurin helmi; konsertti - ja kongressikeskus Sibeliustalo, joka tunnetaan yhtenä Euroopan parhaista
konserttisaleista.

Päijät-Hämeen poikkeuksellisen monipuoliset opiskelumahdollisuudet alkavat jo alakoulusta ja alue tunnetaan erityisesti muotoilun, musiikin ja liikunta-alan koulutuksesta. Tiedekorkeakoulujen tarjonta on koottu Lahden yliopistokeskukseen, ja ammatti korkeakoulujen tarjonta on maakunnassa korkeakoulutasoista.
Myös aikuiskoulutuksen paletti on Päijät-Hämeessä Suomen värikkäin sen hyvästä sijainnista johtuen. Lahdesta ajaa Helsinkiin moottoritietä pitkin tunnissa, ja oikoradalla matka taittuu nopeimmillaan alle 50 minuutissa. Junamatka Pietariinkin kestää alle kolme tuntia.Päijät-Hämeen seutupalvelut


Lahden seutu

Heinola resort

Päijät-Hämeen kunnat
Asikkala

Hartola

Heinola

Hollola

Hämeenkoski

Kärkölä

Lahti

Nastola

Orimattila

Padasjoki

Sysmä

Maakuntalintu

VALKOSELKÄTIKKA

Päijät-Hämeen maakuntalintu on valkoselkätikka (Dendrocopos leucotos).

Päijät-Häme on kiistatta valkoselkätikan ydinasuinaluetta, vaikka laji on Suomessa aina ollut harvalukuinen.

Valkoselkätikka viihtyy rantakoivikoissa ja pellonlaitojen haavikoissa, pesäkolon voi löytää lahosta haavasta tai koivusta.

Valkoselkätikan pituus on keskimäärin 25 cm ja paino 90g


Maakuntakukka

Ruiskaunokki on Päijät-Hämeen maakuntakukka.

Se on Etelä-Suomessa varsin yleinen. Yksivuotinen ruiskaunokki kasvaa viljapelloilla, etenkin ruisvainioilla ja kesannoilla.

Sitä käytetään paljon muun muassa koristekasvina.

Ruiskaunokin korkeus on n. 20-80 cm.


Maakunnan makuja: Perunatuuvinki (imelletty perunalaatikko)

1 kg perunoita (jauhoinen lajike)vettä

2 rkl vehnäjauhoja

2 dl täysmaitoa

2 tl suolaa(4 rkl siirappia)Pese tasakokoiset perunat huolellisesti. Keitä perunat kuorineen kypsiksi hiljaisella tulella, jotteivät rikkoonnu. Kaada puolet keitinliemestä pois ja nosta perunat jäähtymään hetkeksi. Kuori perunat lämpiminä ja murskaa ne perunanuijalla soseeksi. Lisää keitinlientä niin, että rakenne on perunamuusimaista. Ripottele soseen päälle vehnäjauhoja ja laita imellys lämpimään paikkaan esim. kuuman uunin päälle peitettynä imeltymään vähintään kahdeksi tunniksi. Sose löystyy imeltyessään.Jos haluat, voit lisätä imellykseen siirappia lisämakeudeksi, peruna imeltyy kyllä itsekseenkin. Kiehauta maito ja lisää se imellykseen. Mausta suolalla ja sekoita. Laita massa 175 asteiseen uuniin kypsymään vielä vähintään tunniksi. Valmis perunalaatikko on melkein juoksevaa, kuparinruskeaa pinnaltaan ja se jähmettyy kylmetessään. Tee isompi annos kerralla, on mukava maistella useampaankin kertaan.