Lappi

Yöttömän yön maakunta Se on totta. Lapissa voit kokea yöttömän yön ja päivättömän päivän.
Mitäkö se tarkoittaa? Yötön yö - keskikesän aikaan aurinko ei laske lainkaan. Sen vastakohtana päivätön päivä – vuoden loppupuolella alkava kaamos, jolloin päivänvalosta saa nauttia vain hetkisen. Ilmiömäistä!
Talvi on luminen, jonka kevään kirpeän aurinkoinen sää sulattaa. Kesä onlämmin ja vehreä, väriloiston muuttuessa syksyn myötä ruskaan. Miltä jylhät tunturimaisemat näyttävätkään?

Kuva kertoo enemmän kuin tuhat sanaa, mutta ei ole mitään verrattuna omaan todelliseen kokemukseen.
Lapin neljä vuodenaikaa pulppuavat mystiikkaa ja ovat kuin luotu lomia varten. Lapin kahdellatoista matkailualueella on tilaa ja mahdollisuuksia kaikenlaisille lomatoiveille. Ainutlaatuisen luonnon lisäksi voit virkistäytyä monipuolisen tekemisen parissa - tai olla tekemättä yhtään mitään. Heittäydy mukaan seikkailuun. Lapista löydät oman paikkasi. Vaikka loman ei aina tarvitsekaan olla aktiiviloma, Lapissa voit halutessasi myös harrastaa! Ulkoilu- ja liikuntamahdollisuudet ovat lukemattomat. Lappi tarjoaa laadukkaat puitteet niin talvi- kuin kesälajeillekin. Kuka tietää, ehkäpä löydät uusia harrastuksia? Lapin vireä kulttuurimaailmakin tarjoaa sinulle
unohtumattomia elämyksiä. Voit nauttia konserteista, juhlia monenlaisilla festivaaleilla, tutustua taidenäyttelyihin ja museoihin tai vaikkapa vierailla Lapin teattereissa. Tutustu luovaan Lappiin. Tule siis Lappiin.

www.lappi.fi/matkailu

www.visitmeri-lappi.fi

www.visitrovaniemi.fi
www.inari-saariselka.fi

Maakuntalintu

Lapin maakuntalintu on sinirinta Koirassinirinnan tunnistaa helposti sinisestä kurkusta ja punaisesta rintavyöstä. Naaraan vaaleaa kurkkua reunustaa leveä musta leukajuova sekä selkeä rintavyö. Sinirinnan pesimisympäristöjä ovat tunturikoivikot, tunturien puronvarsien pajukot sekä soiden ja järvien reunapensaikot. Sinirinnan laulu on monivivahteista ja erittäin taidokasta, ja se voi laulaa useita tunteja yhteen menoon. Koiraat voivat myös joskus sisällyttää lauluihinsa runsaasti muiden lintulajien matkintoja.


Maakuntakukka

Lapin maakuntakukka on kullero. Kulleron varsi on 30–60 cm. Kulleron kukka on iso keltainen pallo 2–5 cm. Kullero aloittaa kukintansa Lapissa viimeistään juhannuksena tai heinäkuun alussa. Kullero on myrkyllinen. Se kasvaa lehdoissa, lehto- ja lettokorvissa, kosteilla niityillä, tulvapensaikoissa, tunturien rinneniityillä ja tunturikoivikoissa


Maakunnan makuja: Poronkäristys ja pottuvoi

Ohje 4 henkilölle1 kg poronkäristyslihaa

3 rkl rasvaa tai voita

2 dl vettä

1,5 tl suolaa

Sulata rasva padassa. Voimakkain maku käristykseen saadaan käyttämällä poron pintarasvaa eli kuuta. Lisää käristysliha pataan pienissä erissä ja ruskista sulaksi. Kun koko lihaerä on sulanut ja ruskistunut, lisää vesi ja suola. Vähennä lämpöä ja anna käristyksen hautua kannen alla 10 - 30 minuuttia. Tarjoa pottuvoin kanssa. Pottuvoi 700 g kuorittuja puikulaperunoita2 rkl voita2 - 3 sipulia2 dl maitoa1- 2 tl suolaa Laita perunat kiehumaan. Hauduta hienonnettu sipuli voissa kypsäksi. Lisää maito ja kiehauta seos. Soseuta kypsät perunat ja lisää sekoittaen sipulinen maito. Mausta suolalla. Parhaita lisukkeita ruoalle ovat pakkasen purema puolukkasurvos ja maustekurkut.

Ohje: www.pororeseptit.fi