KAINUU
Suomen kuvitus ja käsikirjoitus on lähtöisin Kainuusta

Kainuun luonnonmaisemia hallitsevat vaarat, metsät, vesistöt ja suot. Luonto on avaraa ja puhdasta. Vuodenajat ovat värikkäitä. Talvella maisemat valkaisee lumipeite, joka onkin maamme vahvimpia. Metsien riista houkuttelee myös petoja. Maanteiden pitkien korpitaipaleiden jälkeen esiin putkahtavat kylät peltoineen. Luonnonantimet riista, kala ja marjat maistuvat perinteisessä kainuulaisessa ruokapöydässä. Nähtävyyksiä ja käynti kohteita Kainuusta löytyy historiaan ja perinteeseen liittyen muistomerkkeinä, patsaina, museoina ja näyttelyinä
sekä rakennuksina. Luonnon nähtävyydet, sekä käynti kohteet kuten kirkot ja nykyaikaiset rakennukset ovat myös suosittuja.

Oulujärvi - Kainuun meri - ympäristöineen tarjoaa monipuolisia lomailu- ja harrastusmahdollisuuksia. Järven ympäriltä löytyvät monipuoliset luonto- ja kulttuurimatkailukohteet yllättävät tarjonnallaan niin autolomamatkailijan kuin ryhmämatkalaisenkin.

Kainuusta ovat kotoisin monet taiteilijat ja useat heistä ovat tehneet elämäntyönsä täällä. Kalevala - Suomen kansalliseepos ja muinaisuskontomme perusta, on koottu Kainuussa. Runot, kirjallisuus, kuvataide, musiikki ja teatteri kumpuavat kainuulaisesta maisemasta. Kulttuuritarjonnasta mainittakoon Kajaanin Runoviikko - Sana ja Sävel ja Kuhmon kamarimusiikkiviikot. Jos Kainuu olisi elokuva, niin sen käsikirjoitus, kuvakäsikirjoitus ja kuvaus olisivat vahvoina ehdokkaina palkintogaaloissa.


© kainuu.fi

Maakuntalintu

Kainuun maakuntalintu Kuukkeli (Perisoreus infaustus) on Suomessa elävistä varislinnuista pienikokoisin. Kuukkeli on hillitty lintu, joka liikkuu perheittäin pohjoisen havumetsissä. Kuukkeli on
luottavainen ja utelias, oikea retkeilijän ystävä. Se vierailee metsissä liikkuvien luona löytääkseen jotain syötävää. Kuukkeliperhe pysyttelee yhdessä ja vasta seuraavan pesinnän alkaessa poikaset lähtevät omille teilleen.
kuva: Ville Heikkinen

Maakuntakukka

Kainuun maakuntakukka on kanerva, jonka kasvukorkeus on 10-50 cm. Suomessa kanerva on yleinen koko maassa. Kanerva (Calluna vulgaris) on kanervakasveihin kuuluva monivuotinen varpu.


Maakunnan makuja: Kainuulainen avokukko

1 kg hapanleipätaikinaa (itse tehtynä tai valmiiksi ostettuna)
1 kg muikkuja
2 tl suolaa
75 g voita/kasvirasvalevitettä

Suolaa muikut pari tuntia ennen kukon valmistusta. Leivo taikinasta sentin paksuinen pyöreä levy (tai useampia pienempiä levyjä).Asettele kuivatut muikut lomittain taikinalle. Jätä äärireunat vapaaksi. Käännä kukon reunoja noin kolme senttiä kalojen päälle. Ripottele kalojen päälle ruisjauhoja; näin saadaan kauniimpi pintaväri.

Paista kukkoa ensin 15 minuuttia 250 asteessa ja sitten tunnin verran 200 asteessa (pienemmille kukoille riittää lyhyempi paistoaika).

Voitele kypsän kukon reunat sulatetulla rasvalla ja tiputtele

pinnalle rasvanokareita. Kääri kukko voipaperiin ja peitä liinalla. Näin
kukko pehmenee.

Resepti: Suomen pitäjäruoat, Jaakko Kolmonen