Etelä-Karjala


Etelä-Karjalasta löytyy hienot puitteet matkailulle. Sen luonto vesistöineen ja saarineen, on omiaan onnistuneelle matkailulle. Perinteestä ja historiasta kumpuava kulttuurimatkailu lisää myös maaseudun elinvoimaisuutta. Etelä-Karjalassa pääset kokemaan kaikki neljä vuodenaikaa upealla tavalla. Saimaan ja Kannaksen välimaastossa talvet ovat kylmiä ja lumisia, kesät lämpimiä.

Matkailijalle tarjontaa löytyy ja sitä kehitetään jatkuvasti. Viime aikoina Lappeenranta on panostanut perhematkailuun ja Imatran valtteja on kylpylä- ja kalastusmatkailu. Maaseutumatkailukohteita ja oheispalveluja on runsaasti tarjolla eri puolilla maakuntaa. Kiinnostavana erityispiirteenä voidaan mainita valtakunnan itäraja, joka on nykyisin mys Euroopan Unionin rajana. Rajan voi ylittää Lappeenrannasta sekä junalla Vainikkalassa, että maanteitse ja laivalla Nuijamaalla sekä maanteitse myös Imatralla. Suosittelemme lämmöllä risteilyä Saimaalle tai aina Pietariin saakka, pääset matkalle suoraan suomalaiseen sielunmaisemaan.

© ekarjala.fi

etela-karjala_satakieli.jpg

Maakuntalintu

Maakuntalintumme satakieli on ns. yölaulaja. Varsinaisia ulkonäöllisiä erikoistuntomerkkejä ei ole, suuret silmät kertovat sopeutumisesta hämäriin olosuhteisiin. Pesimäpaikat ovat reheviä lehtoja ja rantoja. Laulu on hyvin voimakasta, jopa 100 desibeliä. Pesä on maassa aluskasvillisuuden seassa. Linnulla on yksi poikue vuodessa. Ravinnokseen linnut käyttävät hyönteisiä, toukkia ja matoja.

kukka.jpg

Maakuntakukka

Etelä-Karjalan maakuntakukka on kangasvuokko. Kukkimisaikana se on 6-20 cm korkea kasvi. Kukinta-aika on huhti - kesäkuussa. Kangasvuokko kasvaa karuilla harjumäntykankailla. Myrkyllinen kangasvuokko on harvinainen ja siksi rauhoitettu.

lammasta.jpg

Maakunnan makuja:
Lammasta, juureksia ja mokkakastiketta

Karitsan paistia 800 g
suolaa
rosmariinia 2 oksaa
mustapippuria
valkosipulia
öljyä voita

Laita pannulle öljyä 1 rkl ja voita 10g lisää, valkosipulia pari kynttä ja rosmariinin oksa. Laita karitsan paahtopaisti siihen ruskista mausta suolalla ja pippurilla. Laita uunivuokaan ja paista 175 asteessa noin tunti. Anna lihan jäähtyä ennen leikkaamista.

Säräjuurekset

lanttua 100g
porkkanaa 100g
palsternakkaa 100g

Tee kuutioita juureksista, laita uunivuokaan, mausta pippurilla suolalla ja hunajalla. Anna kypsyä kunnes juurekset ovat melkein kypsiä kiillota voilla tai öljyllä.

Mokkakastike

ruskea kastikepohja 4 dl
kahvia 3 rkl vahvaa
voita 10 g
salottisipulia 1 kpl
timjami oksa 1 kpl

Laita kattilan pohjalle salottisipuli, timjaminoksa ja kahvi ja kastikepohja, voit lisätä myös lampaan paistoliemen. Keitä hiljaisella tulella noin puoli tuntia siivilöi, tarkista maku ja laita lopuksi nokare voita antamaan kiiltoa ja täyteläisyyttä.